Bir çok alan adı yazmanı firma ve bayileri, alan adı kaydeden müşterilerine "Alan Adı Kaydı" hizmetini "Geri İadesi Olmayan Hizmet" olarak tanıtır. Bu durum firmaların bayisi olduğu ana yazmanlara ya da kendi kar amaçlarına göre değişiklik gösterir.

Alan adları bir süredir kaydedildikten sonra beş gün içerisinde silinebiliyor ve para iadesi alınabiliyor.

Makale zamanına ait görsel dortbilisim_resellerclub.png

Temel olarak alan adlarının güncel durumu ile ilgili, makaleyi sonuca ulaştıracak bilgiyi sağlamış olduk.

E-Posta sunucuları, daima bir alan adına bağlı olarak görev yaparlar. Burada spam amaçlı sahte eposta mantığını yok sayıyoruz diyemeyeceğim çünkü konunun sebebi bu spam eposta iletilerinden kaynaklı. Geçmişten günümüze ve gelecekte de insanlar işleri ya da dolandırıcılık amacıyla insanlara gönderdikleri tehlikeli yazılımları genellikle eposta ile iletmeye devam edecekler. Bu tür epostalar ve bunları gönderen kötü niyetli kişiler insanların yaşamını etkileyecek düzeyde önem taşır.

Bir çok dolandırıcılık amacı güden kötü niyetli kişiler, eposta dolandırıcılığı için geçmişten bugüne kadar alan adı alarak spam listesine düşmemek adına kiraladıkları bir hosting üzerinden insanlara banka, kurum gibi mail atarak bilgilerine erişim sağlardı. Bu sayede kolaylıkla epostayı açarak gönderilen ekteki doküman dosyasını açmaya çalışan kullanıcı bu tuzağa düşerdi. Gelişen teknoloji ve antivirüs uygulamaları, sunucular tarafındaki spam filtre uygulamaları ile bunların bir çoğunun önüne geçiliyor.

En kritik nokta ise kaydedilen alan adından kişiye ulaşılamadığı için insanların mağduriyeti artıyordu. Hem spam olaylarını azaltmak hemde kullanıcıları korumak ve hatalı kayıt işlemlerinden doğan mağduriyetin önüne geçmek adına alan adı kayıt işlemleri beş gün içinde iptal edilerek farklı bir isim alınabiliyor. Bu beş günlük süreçte ise bu alan adı üzerinden gönderilen spoetalar SEM FRESH listesine takılıyor.

SEM FRESH yeni kaydedilen alan adlarını beş gün süre ile kayıt altına alarak eposta sunucularına alan adının karalistede olduğu bilgisini veriyor.

Yeni kaydettiğiniz bir alan adını ( sadece .AERO, .BIZ, .COM, .INFO, .NAME, .NET, .PRO, .SK, .TEL ve .US uzantılı alan adları bu kontrole takılmaktadır. ) ile mail gönderemiyorsanız, mxtoolbox ile blacklist kontrolü yaparak bu listede olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer listede iseniz aşağıdaki gibi bir görsel ile karşılaşırsınız :) Beş gününden sonra alan adınız bu listeden otomatik olarak çıkarılır ve mail gönderiminizde oluşacak sorunlar ortadan kalkmış olur.

dortbilisim_mxtoolbox.png