Sunucunuzda mysql problemi yaşayıp, mysql i restart etmek istediğinizde ya da durmuş olan mysql servisinizi başlatmak istediğinizde "Starting MySQL. ERROR! The server quit without updating PID file (/var/lib/mysql/server.kadirhanoglu.com.pid)." hatası ile karşılaşıyorsanız, bu sorunun iki sebebi bulunmaktadır.


1.Sunucunuzda diskte hiç yer kalmadığı için servis başlatılamadığından
2.Mysql için yapmaya çalıştığınız optimizasyon sırasında my.cnf dosyasınaki bir hatadan


Genellikle bu sorun en sık olarak disk kotası dolduğu zaman yaşanmaktadır. Bazı servisler çalışma esnasında diskte log oluşturmakta ya da birşeyler kaydetmektedir. Diskte yer kalmadığı zaman servisler veri yazamadığı için hata verip durabilir veya çalışıyor görünüp aslında çalışmayabilir.

Sitenize girdiğinizde mysql hatası ile karlışatığınız zaman sizde mysql'e müdahale edeceksiniz. Serivisi restart ettiğinizde eğer yukarıdaki gibi bir senaryo olmuşsa, mysql başlayamayacak ve size "Starting MySQL. ERROR! The server quit without updating PID file (/var/lib/mysql/server.kadirhanoglu.com.pid)." hatasını dönecektir.

Aksi bir durumda my.cnf dosyanızı kontrol etmeniz gerekir. Yaptığınız değişiklikleri geri almanız veri tabanındaki tablolarınızın sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Son olarak yukarıdaki çözümler size uymuyorsa, aşağıdaki düzenleme ile bir çözüm bulabillirsiniz.

DİKKAT ! hiç bir işlem yapmadan önce, /var/lib/mysql klasörünü komple yedekleyin. Yedekli çalışarak sonrasında oluşacak sorunların önüne geçmiş olursunuz.

1) Mysql servisinizin çalışıp çalışmadığını kontrol edin

ps -aux | grep mysql



2) Mysql çalışıyorsa gelen işlem listesindeki işlem id (PID) numararalarını kullanarak bu işlemleri sonlandırmanız gerekmektedir.

kill -9 PID



3) /var/lib/mysql/ Dizin yetkilerini kontrol edin. Dizin yetkilerini kontrol etmek için aşağıdaki kodu kullanın.

ls -laF /var/lib/mysql/



4) mysql.sock dosyasını yedekledikten sonra silin.

Yedeklemek için;

cp /var/lib/mysql.sock /var/lib/mysql.sock.backup

Silmek için;

rm -rf /var/lib/mysql.sock



5) İşlemleri tamamladıktan sonra mysql'i yeniden başlatmayı deneyin.

/etc/init.d/mysql start