En son sürüm JDK 'yı oracle.com adresinden araştırarak ya da aşağıda benim verdiğim bağlantılardan birisini tercih ederek elde edebilirsiniz.

Ben JDK 9 64bit versiyonu kuracağım ve size verdiğim bağlantılardan kurulum yaparsanız JDK 9 64bit versiyonu kurmuş olursunuz. Bu sürüm 32bit ve 64bit desteklidir. Bu sebepten kullandığınız işletim sisteminize uygun olan sürümü kurmanız gerekiyor.

32 bit kullanıcısı iseniz i586 yazanı, 64 bit kullanıcısı iseniz x64 yazan versiyonu indirmelisiniz.

Hangi versiyonu kullanacağımızı anladıktan sonra kuruluma başlayabiliriz.

Kurulum



Dosyayı tmp, root ya da isteğinize göre kullandığınız bir klasörünüz varsa o klasöre indirin.

wget https://get.kadirhanoglu.com/rpm/jdk-9.0.1_linux-x64_bin.rpm



İndirdiğiniz RPM dosyasını yükleyin

rpm -Uvh jdk-9.0.1_linux-x64_bin.rpm



Kurduğumuz jdk'yı seçmek için aşağıdaki komut ile kurulu olan java versiyonlarını listeleyerek seçim yapacağımız ekrana geçiyoruz.

sudo alternatives --config java



Gelen seçenek ekranından aşağıdaki resimde yaptığım gibi sizde kurduğunuz versiyonun başında yazan numarayı yazarak enter a basın. ( Örn:Aşağıdaki resim )



Aynı zamanda jdk 'nın kurulu olduğu dizini görüyoruz. Benim dizinim aşağıdaki yolda. Bu kurulum dizinini bazı adımlarda kullanacağız.

/usr/java/jdk-9.0.1/



Yukarıda bahsettiğim gibi java ana dizinimizi burada JAVA_HOME ile değişkene tanımlıyoruz. Aşağıdaki komutları sırasıyla uygulayın.

JAVA_HOME=/usr/java/jdk-9.0.1

export JAVA_HOME

PATH=$JAVA_HOME/bin:$PATH

export PATH



Aşağıdaki kod ile değişkenimizin çalışıp çalışmadığını kontrol ediyoruz. Eğer aşağıdaki kodu yazdığınızda /usr/java/jdk-9.0.1/ dizinini gösteriyorsa işlemlerimiz başarılı.

echo $JAVA_HOME



Artık son adım olarak bu ayarlamadan sonra JAVA_HOME 'u kalıcı olarak ayarlamak için, aşağıdaki komutları ~/.bash_profile e eklememiz gerekiyor. Ayrıca tüm kullanıcıların kullanabilmesi için /etc/profile dosyasına ekleyebilirsiniz.

vim ~/.bash_profile



vim ile bash_profile dosyamızı açtıktan sonra aşağıdaki kodları örnek resimdeki gibi dosyaya ekleyerek kaydedip çıkıyoruz.

JAVA_HOME=/usr/java/jdk-9.0.1
export JAVA_HOME
PATH=$JAVA_HOME/bin:$PATH
export PATH



Örnek Resim

Java kurulumu tamamlanmıştır.