Sevgili arkadaşlar,

Ben Kadir Hanoğlu, yakınımdakiler bilirler az ya da çok internet üzerinde bazı çalışmalar yapıyoruz. Bazen erken müdahale edebilseydik ya da farkedebilseydik diye yakındığımız durumlar oluşmaktadır. Bazen arkadaşlarımdan, bazen büyüklerimden duyuyorum yaşadıklarını ve bazende kendim yaşıyorum bu durumları.

Size aşağıdaki soruların cevaplarını vermeden önce, şahit olduğum bir iki olayı kısaca anlatmak istiyorum.

1) 2007 yılında bir telekomünikasyon firmasının şubesinde çalışırken, alel acele dükkana girip 10 adet 250 kontör alan ne oluyor sorularımıza karşı bizi tersleyen çifte kontörleri verdik. Kendileri koşa koşa çıktılar ve 10 dakika sonra geri geldiklerinde dolandırıldıklarını söylediler. Nasıl oldu nasıl inandınız sorumuza ise;

" Oğlumuz asker, askeriyeden aradıklarını ve oğlumuzun suç işlediğini komutanının karısına ( net hatırlamıyorum 'küfür/dayak gibi' ) kötü davranışta bulunduğunu ve ceza alacağını söylediler. Bizde ne yapmamız gerekiyor diye sorduğumuzda pazarlık yaptılar kontör almamızı ve kartlardaki numaraları iletmemizi istediler." Evet konuşma bu şekilde olmuş ve aile korku ile ki nasıl konuşma geçtiyse tam olarak telefon kulaklarında girip çıkmaları bir oldu.

2) Yine aynı sene bir adam daha geldi ve kontör istediğinde telefon kulağındaydı ve acele ile gelip yüksek sayı verince yan yana çalıştığım bir ablam telefonu kaptı ve konuşmaya başlayınca karşıdan çok kötü küfürler işitmek zorunda kaldı ve telefon kapandı.

Günümüzde evrilerek gelen bu dolandırıcılık yöntemi artık firmalaşmaya kadar gitti. Bu tarz olayların yaşanmaması için Jandarma ve Polisten sms ile bilgilendirme sağlanmaktadır. Ama ne yazıkki çok faydalı oldu demek zor.

3) Çalıştığım arkadaşımın birinin kart bilgilerine ulaşarak kredi kartından yüklü miktar çekim yapılmıştı. Bilgi vermeden kart bilgilerine ulaşılması ise bankaların ayrı bir suçu idi.

4) Yine bir abimin banka hesabına girmek için bilgilerine ulaşıp kendisini aradılar. Telefonda bankadan aradıklarını ve artık ne amaçla olduğunu hatırlamıyorum, hesaba girmek için telefona gönderilen sms şifresini istediler ve 500 lira civarında bir parasına el koydular. Bankaya durum bu denilince ise eft/havaleyi iptal etmeyip transfer işleminde şifre kullanıldığı için bir işlem yapılamaycağını belirtiyor.

5) Bir müşterim ve aynı zamanda kıymetli bir abimin yine benzer bir olayla karşı karşıya kaldığı bir banka olayı ise şöyleydi;

Son zamanda hizmet sağladığımız sunuculardan birinde sorun oluştu. Hizmet mail hizmeti olduğu için çok önemliydi ve incelemeye aldık. Maillerin iletiminde firmalar sorun yaşamaya başlayınca spama düştüğümüzü anladık ve ip değişimi gerçekleştirdik. Sonrasında kayıtları incelerken abimin hizmetinden çıkan mailler dikkatimi çekti. Ana kayıtlara ulaştığımda iletilemeyen mailleri farkedip kontrol ettim. Tümü spam maildi ve içlerinde virüs bulunuyordu. Ancak mailler gelmiyor bizden gitmeye çalışıyordu. Geçersiz mailden çıkış yapmaya çalıştığından engellenmişti. En azından zarar verememişlerdi başkalarına. Virüslerde aklınıza gelecek bir çok şey vardı. Hesap ekstresi olarak gönderilen scriptler, çalıştırınca bazı komutları devreye sokan excel dosyaları ve neler neler.

Hemen kendisine ulaştım. Tahminim şuydu; bilgisayarında outlook uygulaması vardı ve mailleri burada tanımlıydı. Bu uygulamayı aracı olarak kullanıp alan adına ait bir çok farklı hesapları varmış gibi kullanıp mail atmaya çalışıyorlardı.

Kendisine abi yakın zamanda bilgisayarında sorun yaşadın mı bankalarda falan diyince evet yaşadım cevabını aldım. Bankasından yüklü bir miktar parasını çekmeye çalışmışlar ancak kendisi farkına varmış ve bankaya ulaşarak hesaba bloke koydurmuştu.

Bunların dışında tasarruf cihazı satışı, indirimli telefon, yemek davetleri, sağlık sigortası, hayat sigortası gibi durumlarda var.

Nedir bu dolandırma serüveni peki ?

Dolandırıcılık çok eskilerden beri geliyor. Yeni değil ama insanlar ve teknoloji ile dolandırıcılıkta evrilerek ilerliyor. Hergün başka bir yöntem geliştiriliyor.

Ne zaman başladı ?

Teknolojiye bağlı bu dolandırıcılık yurt dışında doksanlarda ki belki daha önceki yıllarda, ancak Türkiye'de 2000 lerden sonra başladı.

Türleri neler ?

  • Telefon dolandırıcılığı,
  • Mail ve Bilgisayar dolandırıcılığı,
  • Ticari dolandırıcılık,
  • Dini dolandırıcılık ( Bunu yazmadan geçemeyiz. Dininizi ve inançlarınızı kullanmalarına izin vermeyin. Kişilerin ağzından çıkanı duyarsınız ancak kalbini göremezsiniz. )

    Kimler neden yapar ?

Terör guruplarına destek sağlayanlar, Ülkeye zarar vermek isteyen sömürgeci diğer ülkelere bağlı gruplar,

Nereye gidiyor bu değirmenin suyu ?

En acı veren yanı burası. Bu dolandırıcıların belki %10 luk kısmı ele geçirilen parayı kendisi kullanıyor. Geri kalanı çok net bir şekilde gezdirilerek teröre destekte kullanılıyor.

Herşeyden haberi var sandığımız Devlet bunlara bir yaptırım uygulayamıyor mu ?

Evet sms ile bilgilendirme sağlanıyor :) Ha birde siz artık kendi çabanızla çözüme ulaşmışsınızdır ancak şikayetinize sıra geldiğinde ilgileniyorlar sizinle bir kaç ay sonra.



Sorunların Önüne Nasıl Geçeriz ?

Sorunları çözmek için bir yerlere ulaşmanıze gerek yok ya da tecrübe edinmek için yakınınızdaki insanların zarar görmesine gerek yok.

Telefon Dolandırıcılığında Nelere Dikkat Edilmelidir ?

1) Arayan telefon numarasına bakın. Cep telefonundan arıyorsa bu banka değildir.
2) 0850 ile başlayan numaralar internet numarasıdır ve kolaylıkla şahışlar dahi temin edebiliyor. Güvenmeyin.
3) Banka sizi arayıp telefonuza gelecek smsteki şifre ile işlem yapacak kadar aciz değildir. Tüm sistem ellerinde adamların.
4) Telefondan kredi kartı bilgisi isteyene bilgi vermeyin. Kartınızın ön yüzündeki numaraları biliyorlar madem güvenlik kodunuda bilsinler. Arkadaki 3 haneli güvenlik numarasını ve öndeki tarih kısmını vermeyin.
5) Sizden para talep eden, sizi kokutacak şeyler anlatan kişilere sayıdırın kapatın suratlarına. Dalga geçin umursamayın. Anlattıkları hikayeden başka birşey değildir.
6) Size ürün satışı için arayanlardan uzak durun. Ürünü telefondan sadece kapıda ödemeli ya da resmi web sayfalarından alacağınızı söyleyin. Yoksa bu imkanları almayın.
7) Telefondan aldığınız ürünleri iyi inceleyin. Sahte olması ya da süresinin geçmiş olması ihtimalleri çok yüksektir.

Mail ve Bilgisayar Dolandırıcılığında Nelere Dikkat Edilmelidir ?

1) Bilgisayarınız ile internette gezinirken, haber sitelerinde illegal içerik olan sitelerdeki reklamlara çok dikkat edin. Her yerde indirmek için tıkalyın yazabiliyor. Ancak bunların çoğu virüsü bilgisayarınıza indirecek sitelere yönlendiren bağlantılar içeriyor.
2) Tarayıcınıza Popup ( Mevcut sayfadan başka sayfa ) açmayı engelleyen eklentiler kurun ( AdBlock, Popup Blocker Pro )
3) Antivirüs kullanmayı ve antivirüs uygulamanızı güncel tutmayı ihmal etmeyin. ( Kaspersky, Symantec, Trend Micro, Bitdefender )
4) Maillerinize gelen spam maillere dikkat edin. Tanımadığınız bir yerden gelen maildeki bağlantılara tıklamayın, ek dosyaları indirip çalıştırmayın.
5) İnternette gezindiğinizde, son baktığınız sayfa içeriğine göre çıkan reklamlar ve indirimlere dikkat edin.
6) Kredi kartı sliplerinizi, üzerinde adınızın ve tc bilgilerinizin olduğu fatura ve fişleri kesinlikle çöpe atmayın. Bu tarz bilgi içeren kağıtları toplayıp yakın. Buradaki bilgiler ile kimlik bilgilerinize adresinize kadar ulaşabilmekteler.

Ticari Dolandırıcılıkta Nelere Dikkat Edilmelidir ?

1) Televizyonda, internette ünlü bir markanın model adını kullanarak uygun, indirimli 800 değil 200 lira gibi sloganlarla sizi kandırmaya çalışabilir. İnanmayın. ( Örnek: Note 8 diye size 500 liraya tanıtılan ürün kesinlikle gerçek değildir. Note 8 modeli Samsung markasına ait üründür. Yerli üretim değildir. Bu fiyata olması imkansızdır. Araştırma yapmadan bir bilene sormadan almayın. )
2) Elektrik tasarruf cihazını örneklemek gerekirse bu tarz ürünler bulunmamaktadır. Şahsen bir olayda ürünü inceledim. Evdeki fişe bir cihazı daha bağlayarak tasarruf yapmak ne kadar akıl karı olabilir ? :)
3) Kapınıza gelen satıcıların koku, oda parfümü gibi ürünleri tanıtımı sırasında ürünü koklamayın. Bayıltıcı etkisi olan gazlar kullanılarak evinize girilebilir, size zarar verilebilir.
4) Anket firmasından geldiğini iddia eden kişilere kullandığınız banka ismini vermeyin. Telefon numaranızla kullandığınız banka bilginizi verdiğinizde, karşıdaki kişi gözüne kestirip Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı da alırsa vay halinize :)

Dini Dolandırıcılıkta Nelere Dikkat Edilmelidir ?

1) Mümkün mertebe dilencilere para vermeyin. Durumu kötü olana yemek verin diyeceğim onuda ticarete çevirdiler. Yemekte ısmarlamayın. Yardım niyetiniz varsa yakınınızda durumu iyi olmayan insanlara gizli yardım edin.
2) Kuran-ı Kerim satmak için arayıp size selam vererek kendisini çok iyi göstermeye çalışanlara kanmayın. Kuran-ı Kerim alacaksanız kitap mağazalarından ve internette kitap sitelerinden çokça bulabilirsiniz.
3) Sokakta durumum kötü diyip kendini acındıranlara para kaptırmayın. Yol parası isteyene yol parası dahi vermeyin. Rapor gösterenlerin raporlarını inceleyin :)

Şimdi birileride ne vicdansız düşünüyorsun demesin hepsini yaptım ve takip edince paranın gittiği yerin çok güzel olmadığını gördüm :) sevap işleyeyim derken harama sebebiyet vermeyin. Bilmediğiniz kişilere para vermeyin. Ha yok ben kolay kazanıyorum diyorsanız verin :)

Burada yazdıklarım tamamen kendi tecrübelerim. Alıp uydurup hikaye anlatmaya vaktim olmadığını bir çok kişi biliyor. Bunları yazma sebebim ise madem bunları yaşıyorum her gün çevremdeki insanlar zarar görmeye devam ediyor diyedir. Yakınımdaki insalarında yakınları zarar görmesin. Örnekleri kabartmak isteyenler yazabilirler. Buraya ekleriz insanlar her konudan haberdar olur.