cPanel arası hesap aktarımları bazen ciddi anlamda meşakkatli olabiliyor. Bir zamandır ciddi anlamda yenilenmeye devam eden cPanel sunucular arası hesap transferi için geliştirmelerde bulunmuş olsa da, yüklü hesaplar ve alternatif çözümlere de ihtiyacımız olmuyor değil.

Bu sebepten en köklü yöntem olan ssh ile yedek alma ve geri yükleme işlemlerini anlatacağım. İşlem başlıkları aşağıdaki gibidir.

  • cPanel SSH İle Tek Hesap Yedeği Alma
  • cPanel SSH İle Tek Hesap Yedeği Geri Yükleme
  • cPanel SSH İle Toplu Yedek Alma
  • cPanel SSH İle Toplu Yedek Geri Yükleme
  • SCP İle Sunucular Arası Yedek Transferi

Tüm yedekleme işlemleri için hesapların bulunduğu home dizinine geçiş yaparak komut vermemiz gerekiyor. Bu yüzden işleme başlamadan önce ilk olarak bunu yapıyoruz.

cd /home



cPanel SSH İle Tek Hesap Yedeği Alma

Tek hesap yedeği için kullanıcı adı yani home dizinindeki kullanıcıya ait klasör adını kullanıyoruz. Yedekleme bittikten sonra dosya home dizininde tar.gz olarak görünecektir.

/scripts/pkgacct USERNAME



cPanel SSH İle Tek Hesap Yedeği Geri Yükleme

Tek hesap yedeğini geri yüklemek için yedeği tar.gz olarak home dizinine yükledikten sonra aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

/scripts/restorepkg USERNAME



cPanel SSH İle Toplu Yedek Alma

Toplu yedek alma işleminde iki farklı komut bulunuyor. Bu komutlardan birincisi sunucu load değerlerine bakmaksızın zorla tüm hesapları yedeklemeye başlar ve bitene kadar durmaz. İkinci komut ise sunucu loadları düştüğü zaman yedekleme yapar yükseldiğinde duraklar ve sonrasında yine devam eder.

Bu komutları işinizin durumuna göre kullanabilirsiniz. İşinizin aciliyeti varsa ilk komutu, yoksa ikinci komutu kullanmanızı tavsiye ederim.

1) Toplu Yedek ( Loadlara bakmadan zorla yedek alır )

/scripts/cpbackup --force

2) Toplu Yedek ( Load düştüğü zaman yedek alır )

for i in $(ls /var/cpanel/users); do /scripts/pkgacct $i;done



cPanel SSH İle Toplu Yedek Geri Yükleme

Home dizininde bulunan tar.gz uzantılı yedeklerinizi aşağıdaki komutu kullanarak tek seferde geri yükleyebilirsiniz. Dosya isimleri için döngüyü kendinize göre değiştirme şansınız vardır.

for x in $(ls -A *.tar.gz | cut -d "-" -f 2 | cut -d "." -f 1); do /scripts/restorepkg $x; done



cPanel SCP İle Sunucular Arası Yedek Transferi

Daha önce SCP Dosya Transferi başlıklı makalede anlattıklarım gibi burada da cPanel yedek aktarımı için komutlarda biraz değişiklik yapacağız.

cPanel oluşturulan yedekleri home dizini içinde tar.gz uzantılı sıkıştırılmış halde oluşturuyor. Bunları diğer cPanel sunucumuza aktarıp yukarıdaki başlıklardan faydalanarak tüm yedekleri geri yükleyebilirsiniz.

Yedekleri isterseniz yeni sunucunuza geçip eskisinden çekin, isterseniz yedekleri oluşturduktan sonra yeni sunucunuza aktarın.

Eski sunucudaki yedekleri Yeni sunucudan çekmek için aşağıdaki komutu kullanın!

scp -P 22 root@eski_server_ip:/home/*.tar.gz /home


Eski sunucudaki yedekleri Yeni sunucuya göndermek için aşağıdaki komutu kullanın!

Öncelikle home dizinine geçin.

cd /home

*  karakteri ile uzantısı tar.gz olan dosyalarımızın tümünü gönderiyoruz.

scp -P 22 *.tar.gz root@yeni_server_ip:/home